Vrijwilliger Truus

Tja........ waarom vrije tijd stoppen in "Stichting Zwerfkat Boxtel"??

Zijn er zoveel zwerkkatten dan? Absoluut! Veel meer dan je denkt. Industrie terreinen, campings, volkstuintjes, buitengebied maar ook in stad of dorp. Alleen moeten ze dan al zo ver uitgemergeld of ziek zijn dat dit opvalt. Vaak is dit in de winter. En dan maar hopen dat iemand de moeite neemt om hulp voor deze dieren te zoeken.

Een poes kan twee tot drie nestjes van 3-4 kittens per worp, per jaar krijgen. En het voeden van haar kittens vreet zoveel energie bij zo'n moederpoes dat dit vaak een hele aanslag op haar gestel is.

Die nesten met kittens gaan in het wild helaas een erg zware toekomst tegemoet. "Survival of the fittest". Ik heb wel eens gelezen dat 80 % van die in het wild geboren kittens het eerste levensjaar niet haalt. De meesten gaan op een erg ellendige trage en pijnlijke manier dood. Ze krijgen vaak niesziekte, wat hun ogen aantast en waardoor ze blind worden. Wormen geven diarree, buikpijn en uitdroging. En oormijten geven oorontstekingen die ook weer erg pijnlijk zijn. Een hoop ellende dus. En wat kunnen wij hieraan doen? Nou, zorgen dat er zo min mogelijk kittens geboren worden. Op deze manier voorkomen we zoveel dierenleed dat ik hier heel veel voldoening uit haal. Dus vangen en dan laten steriliseren en castreren. Bij het steriliseren van 1 poes voorkom je dus al dat er een stuk of 10-12 kittens per jaar bij komen. Daar doe ik het dus voor!!!

De katers, met al hun testosteron, zoeken vaak onderlinge gevechten op. Ook met tamme katten. En geven door al het gekrijs nogal wat overlast. Tijdens die gevechten lopen ze naast flinke krassen ook prikwondjes op door scherpe tanden of nagels. Deze wondjes ontsteken erg vaak en monden uit in flinke abcessen, met alle bijbehorend pijnen van dien. Na de castratie zijn ze natuurlijk onvruchtbaar maar doordat al dat testosteron afneemt, hebben ze ook steeds minder behoefte om hun territorium te bevechten. Scheelt weer een boel ontstekingen en ellende. Daar doe ik het dus voor!!!

Daarom heb ik afgelopen jaar zoveel avonden, vaak in m'n uppie, in mijn auto zitten te staren naar die vangkooien. Soms met een boel mazzel 3 of 4 katten op 1 avond vangen op het industrieterrein. Soms met veel pech 3 uur wachten en niets vangen..... Dat kan ook... Dan naar de schuur/ stal waar de benches staan en waar ze een paar dagen zullen verblijven. Dag erna naar de dierenarts brengen en eind van de middag weer ophalen bij de dierenarts. Als ik ze dan, nadat ze opgeknapt zijn van de O.K., weer los mag laten op de plek waar ze gevangen zijn, en ik zie die oogjes als ze hun bekende omgeving herkennen....( of ik meen dat in die oogjes te zien.....) ben ik helemaal blij! Daar doe ik het dus voor!!!

Katten horen hier niet te hoeven zwerven. Ze horen iemand te hebben die ze voert en voor ze zorgt. Absoluut! Maar de zwerfkatten die we vangen zijn vaak zo wild en/of al zo lang zwervend buiten, dat we daarbij geen andere keus hebben dan ze na hun operatie weer terug te zetten....

Dus........ Laat alsjeblieft je eigen kat chippen en steriliseren of castreren. Zorg dat er geen nestjes kittens meer bijkomen. Er zijn al zoveel katten die geen baasje hebben en die via asielen en stichtingen als de onze worden aangeboden. Adopteer via ons (of hen) een gesocialiseerde kitten en niet via internet bij mensen die "leuk een nestje" hebben. Als je om katten geeft, mag je hier echt wel over nadenken......

En als je op een boerderij, manege of gewoon thuis, genoeg liefde en geduld hebt om een verwilderde tamme kat weer het vertrouwen in de mensen terug te geven. Denk dan ook aan ons. Die katten zijn ook zo verschrikkelijk blij met een thuis. Waar ze gewoon zichzelf mogen zijn en waar niet verwacht wordt dat ze binnen 2 maanden in een schootkat veranderd zijn.......