Over SZB

Stichting Zwerfkat Boxtel is opgericht om het probleem van zwerfkatten in en rondom Boxtel te verminderen.
Helaas zijn er nog veel te veel zwerfkatten in Nederland. Zij moeten zien te overleven, raken gewond, worden ziek en helaas vermenigvuldigen ze zich razendsnel. Ook zorgt deze groep katten voor overlast waardoor ze overal worden weggejaagd, of nog erger, ze worden vergiftigd of mishandeld.

Kittens die in het wild worden geboren kunnen gelukkig gesocialiseerd worden maar een oudere kat die gewend is om buiten te leven kan niet meer wennen aan mensen. Voor deze katten biedt de Stichting hulp door middel van TNR ( Trap, Neuter, Return).

De katten worden diervriendelijk gevangen met behulp van een vangkooi, gecastreerd en weer teruggeplaatst op de plek waar ze leven, mits dit kan. Loopt de kat gevaar op de plek waar hij woont of wordt hij daar niet gevoerd, dan zullen wij een andere plek voor deze kat zoeken. Op deze manier zal de kattenpopulatie niet groter worden en uiteindelijk verdwijnen.

In de Gemeente Boxtel zijn er helaas veel Zwerfkatten aanwezig. Bekende plekken zijn het Industrieterrein en campings maar daarnaast worden er veel kittens geboren in en rondom het Centrum van Boxtel. Stichting Zwerfkat Boxtel wil deze katten graag helpen zodat erger voorkomen kan worden.

De stichting werkt op het moment van schrijven (eind 2021)  met 54 vrijwilligers waaronder onder andere 33 gastgezinnen, een vangteam van 10 personen en 7 verzorgers van katten die bij de stichting zelf verblijven.
Verder is er o.a. nog een ambulancechauffeur, een telefoniste, iemand die social media en de website bijhoudt, er is iemand die zorgt voor de fondsenwerving en een veilingmeester voor de online veiling die 2x per jaar gehouden wordt.

Maar er komt nog zoveel meer kijken bij het runnen van de stichting, denk bv aan de begeleiding van de gastgezinnen, de meldingen die binnenkomen en het regelen dat er ook daadwerkelijk actie ondernomen kan worden, de vele ritjes naar de dierenarts met zieke katjes of katten die gesteriliseerd/gecastreerd moeten worden.
Ook registreren wij zelf de chips van onze katten en zetten deze op naam van de nieuwe eigenaar na adoptie. 

De drijvende kracht achter de stichting en degene die alles in goede banen leidt en de vrijwilligers aanstuurt is Brenda, de oprichtster van de stichting.

Al deze vrijwilligers zetten zich met hart en ziel in voor de katten.
Zij ontvangen geen vergoeding, alle donaties worden volledig besteed aan het helpen van de zwerfkatten.