april | 2018
Sterilisatie | castratie project in Vinkel

We kregen een melding uit Vinkel. Mensen hadden een hele groep zwerfkatten om het huis en kregen hiervoor geen hulp van het asiel of de gemeente. Alles ongecastreerd natuurlijk en ze zagen al een paar zwangere dames.
Ze wilden voorkomen dat de groep verder zou uitbreiden en de overlast beperken.
We zijn gaan kijken en diezelfde week hebben we meteen de vangkooi gezet. De prioriteit lag natuurlijk bij de zwangere poezen maar je hebt niet voor het kiezen wie het eerst de vangkooi in loopt.

Een van de eersten was Mauzele, een tamme poes die hoogzwanger bleek te zijn.
Zij is in een gastgezin van Asiel Bommelerwaard geplaatst waar ze bevallen is van 5 gezonde kittens.
Bij Mauzele lag het eerste kitten in stuit en het gastgezin heeft moeten helpen om het kitten geboren te laten worden. Je moet er niet aan denken dat ze dit buiten in haar eentje had moeten doen zonder hulp.
Het gaat nu goed met Mauzele en haar babies.

Helaas konden we niet voorkomen dat 2 moederpoezen buiten zijn bevallen.
Van mamapoes Sproet zijn haar 2 kittens nog geen dag oud geworden, ze zijn gepakt door een ander (roof) dier en overleden.
Sproet hebben we daarna snel kunnen vangen en ze is nu gesteriliseerd. Dit hoeft ze nooit meer mee te maken.
Een andere moederpoes beviel van haar 5 kittens gevaarlijk aan de rand van de weg en vervolgens is ze niet meer gezien.
Eén van de kittens overleed al snel en de andere 4 waren luidkeels aan het gillen en roepen om hun moeder. Maar ze kwam niet...
De bewoners hebben de 4 levende kittens binnen genomen en bij weer een andere moederpoes genaamd Mutti gelegd.

Mutti had al kittens van 3 weken oud en de hoop was gevestigd op Mutti dat ze deze 4 hummeltjes zou accepteren.
En jawel, Mutti accepteerde de 4 nieuwelingen gelijk en zorgt voor ze alsof het haar eigen kindjes zijn. Gelukkig hebben deze kittens het dankzij snel handelen van de bewoners gered. Mutti is ook een zwerver die daar aan is komen lopen. Zij is tam en is gelukkig binnen in huis bevallen.
Voor Mutti en haar kleintjes wordt heel goed gezorgd, de ukjes kunnen nu veilig groot worden.

Buiten bevallen is natuurlijk geen pretje voor moederpoezen, er komen zoveel risico's en gevaren bij kijken voor zowel moeder als de kleintjes.
Veel kittens overleven dit dan ook niet.
De moeder van de kleintjes is niet meer gezien. We hopen dat haar niks is overkomen en dat ze nog terug komt zodat we haar nog kunnen vangen en laten steriliseren zodat dit haar nooit meer overkomt.
Alle overige poezen en katers hebben we de afgelopen weken met de vangkooi gevangen, ze laten castreren en steriliseren en ze hebben allemaal hun vrijheid weer terug.
De bewoners zorgen goed voor ze.

Met ongeholpen katers en poezen gaat het zo snel. Binnen de kortste keren heb je een hele kolonie met inteelt en dat gaat maar door.
We zijn blij dat we hier veel nieuwe zwerfkatten hebben kunnen voorkomen.